12.08.1999

Luonnonsuojeluohjelman toteuttaminen - Vapaaehtoinen rauhoitus - Rantojensuojeluohjelma

Rantojensuojeluohjelman toteuttaminen

Maanomistaja oli 23.7.1991 jättänyt valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan sisältyvän alueensa rauhoittamista koskevan hakemuksen. Lääninhallitus oli toimittanut alustavan korvausarvion noin vuoden kuluessa hakemuksesta. Ympäristöministeriön ohjeiden mukaisesti rauhoitusasiaa ei ollut kuitenkaan toimitettu edelleen ympäristöministeriöön rauhoituspäätöksen tekemistä ja korvauksen maksamista varten, koska läänin alueella oli vireillä lukuisia hakemuksia eikä lääninhallituksella ollut käytettävissä riittävästi varoja hankkeen toteuttamiseen. Seurauksena oli, että hakija luopui rauhoittamisesta ja haki 27.1.1994 rakennuslupaa.

Ratkaisussaan apulaisoikeuskansleri on todennut, ettei rauhoitushakemuksen raukeaminen ollut rantojensuojeluohjelman toteuttamista koskevien tavoitteiden mukaista, joissa painotettiin vapaaehtoisen rauhoittamisen merkitystä suojelun toteuttamistapana.

Oikeuskanslerin päätös 29.12.1995 dnro 445/1/94 ja siihen liittyvä esitys valtioneuvostolle rantojensuojeluohjel-
man nopeuttamiseksi (Valtioneuvoston oikeuskanslerin kertomus vuodelta 1995 s 90 ss)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.