24.05.1999

Sananvapaus - Sananvapauden rajoittaminen - Kunnianloukkausrikokset

Sananvapauden rajoittaminen kunnianloukkausasiassa

Kunnianloukkausrikoksesta sakkorangaistukseen tuomittu henkilö oli kantelussaan esittänyt, että tuomitseminen oli loukannut hänen oikeuttaan sananvapauteen ja siihen sisältyvää oikeutta henkilökohtaisiin mielipiteisiin.

Kanteluun antamassaan ratkaisussa oikeuskansleri on todennut, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan 1 kappaleen mukaan jokaisella on sananvapaus. Tämä oikeus sisältää vapauden pitää mielipiteitä sekä vastaanottaa ja levittää tietoja ja ajatuksia alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten siihen puuttumatta. Sananvapaus voidaan artiklan 2 kohdan perusteella asettaa muodollisuuksien, ehtojen, rajoitusten ja rangaistusten alaiseksi, jos niistä on säädetty laissa ja jos ne ovat välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa esimerkiksi muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien turvaamiseksi. Suomen hallitusmuodon sananvapauden perusoikeussäännöksen (10 §) mukaan tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lainkohdan perustelujen mukaan säännös säilyttää edelleen mahdollisuuden sananvapauden käytön jälkikäteiseen valvontaan rikos- ja vahingonkorvauslainsäädännön keinoin (HE 309/1993 vp., s. 57).

Euroopan ihmisoikeussopimus 10 artikla
HM 10 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.