22.03.1999

Poliisi - Esitutkinta - Syyttäjä

Tutkinnanjohtajan toimivallasta päättää esitutkinta

Asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajana toiminut henkilö oli tehnyt rikosilmoituksen siitä, että yhtiön varatilintarkastaja oli kertonut kahdelle yhtiön osakkaalle puheenjohtajan vastikkeiden maksun viivästymisestä. Toimitetun esitutkinnan jälkeen tutkinnanjohtaja oli tehnyt päätöksen esitutkinnan lopettamisesta sillä perusteella, että asiassa ei ollut tapahtunut rikosta.

Esitutkinnan lopettamista koskevassa päätöksessä oli viitattu tilintarkastajan salassapitovelvollisuutta koskevaan säännökseen. Tutkinnanjohtaja oli katsonut, että huomioon ottaen syyn, miksi varatilintarkastaja oli ilmaissut tiedon, tietoa ei ollut ilmaistu oikeudettomasti.

Apulaisoikeuskanslerin varamiehen ratkaisussa todettiin, että huomioon ottaen tilintarkastuslain ja rikoslain säännökset asia on ollut oikeuskysymyksen osalta tulkinnanvarainen. Tutkinnanjohtajan ei olisi tullut ratkaista tulkinnanvaraista, teon rangaistavuuden kannalta keskeistä oikeuskysymystä, vaan kysymyksen tulkinnanvaraisuuden vuoksi asia olisi tullut saattaa syyttäjän harkittavaksi.

EsitutkintaL 43 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.