25.01.1999

Lakko-oikeus - Työnantajavirkamies - Lennonjohtajat - Perusoikeudet - Yhdistymisvapaus

Lennonjohdon vuoropäälliköiden työnantaja-asemasta

Valtiovarainministeriön henkilöstöosasto oli tiedustellut oikeuskanslerilta, voitiinko lennonjohdon vuoropäälliköt lisätä valtion virkaehtosopimusasetuksen 10 §:n työnantajavirkamiesluetteloon. Asetuksenmuutos liittyi uhkaamassa olleeseen lennonjohtajien lakkoon. Ilmailulaitoksen ja valtiovarainministeriön henkilöstöosaston tietojen mukaan lennonjohdon vuoropäälliköillä oli mm. lennonjohdon työvuorojärjestelyihin liittyviä paikallisia neuvottelu- ja esimiestehtäviä sekä työyksikön työnjohtotehtäviä.

Valtiovarainministeriön henkilöstöosastolle annetussa oikeuskanslerin lausunnossa oli viitattu hallitusmuodon 10 a §:n 2 momentissa kaikille vapausoikeutena turvattuun yhdistymisvapauteen. Siihen kuuluvana oikeutena on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi. Lausunnossa oli lisäksi viitattu Suomea oikeudellisesti sitovien kansainvälisten ihmisoikeus- ja muiden sopimusten työntekijöiden järjestäytymisoikeutta ja kollektiivista neuvotteluoikeutta koskeviin määräyksiin. Koska työtaistelutoimenpiteet on työnantajavirkamiehiltä lain mukaan kielletty, valtion virkaehtosopimusasetuksen muuttamista siten, että lennonjohdon vuoropäälliköt olisivat tulleet työnantajavirkamiehiksi, ei pidetty oikeudellisesti mahdollisena.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.