17.02.1999

Oikeudenkäyntimenettely - Järjestyksen ylläpitäminen - Oikeudenkäyntiavustajan menettely

Järjestyksen ylläpitäminen oikeudenkäynnissä

Käräjäoikeuden laamanni oli toiminut puheenjohtajana käsiteltäessä rikosasiaa, jossa alle 18-vuotiaalle syytetylle määrätty puolustaja oli toiminut tämän avustajana. Kun puheenjohtaja oli kehottanut syytettyä kertomaan muistikuvansa tapahtumien kulusta, syytetyn avustaja oli heti ottanut puheenvuoron ja ilmoittanut, ettei syytetty halunnut kommentoida eikä kertoa mitään asiasta. Tämä oli toistunut, minkä vuoksi puheenjohtaja oli lopulta kehottanut avustajaa poistumaan istuntosalista siksi ajaksi, kun syytettyä, joka itse ei ollut tuolloin kieltäytynyt vastaamasta, oli kuultu asiasta. Menettelyään puheenjohtaja oli perustellut oikeudenkäymiskaaren 14 luvun 6 §:n säännöksellä.

Avustajan tekemään kanteluun antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskansleri on katsonut, ettei puheenjohtajan menettelyä ole pidettävä sinänsä lainvastaisena. Avustajalle olisi kuitenkin tullut ensin selvittää mahdollisuus joutua poistetuksi istuntosalista ennen kuin ryhdyttiin suoraan tällaiseen toimenpiteeseen. Tällöin avustaja olisi voinut itse harkita, mikä olisi ollut päämiehen edun mukaista.

Oikeudenkäymiskaari 14 luku 6 §
Oikeudenkäymiskaari 15 luku 1 § 3 mom.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.