11.02.1999

Poliisin menettely - Kotietsinnän toimittaminen - Jälkitoimenpiteiden suorittaminen

Poliisin menettely kotietsinnän toimittamisessa

Poliisi oli suorittanut kotietsinnän erään henkilön asuintaloon ja varastorakennuksiin. Kotietsinnän tarkoituksena oli ollut tavoittaa mm. väkivaltarikoksesta tuomittu etsintäkuulutettuna oleva mies, jonka voitiin perustellusti olettaa oleskelevan noissa tiloissa. Henkilö itse ei ollut tuolloin ollut asunnossaan paikalla, eikä myöskään etsintäkuulutettua ollut sieltä tavattu. Poliisi ei ollut kotietsinnän jälkeen asianmukaisella tavalla viipymättä toimittanut henkilölle ilmoitusta kotietsinnästä, eikä hänelle muutoinkaan riittävästi selvittänyt kotietsinnän syitä tai siihen johtanutta tapahtumainkulkua.

Kanteluun antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskansleri on kiinnittänyt kotietsinnästä vastanneiden rikoskomisarion ja vanhemman rikoskonstaapelin huomiota siihen, että pakkokeinolain edellyttämät kotietsintään liittyvät jälkitoimet on asianmukaisella tavalla viipymättä suoritettava.

HM 8 § (969/1995) 1 mom
PakkokeinoL 5 luku 1, 4, 5 ja 7 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.