22.12.1998

Oikeudenkäyntimenettely - Tuomarin toimiminen asiamiehenä

Tuomarin toimiminen asianosaisen asiamiehenä

Käräjätuomari oli toisessa käräjäoikeudessa vireilläolevan riita-asian kirjalliseen valmisteluun liittyen vastaajan asiamieheksi ilmoitettuna laatinut ja käräjäoikeudelle toimittanut kirjallisen vastineen. Käräjätuomarilla ei kertomansa mukaan ollut aikomusta esiintyä vastaajan asiamiehenä asiaa tuomioistuimessa käsiteltäessä.

Asiasta tehtyyn kanteluun antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskansleri on todennut olevan tulkinnanvaraista, voidaanko käräjätuomarin katsoa kerrotuissa olosuhteissa menetelleen oikeudenkäymiskaaren 15 luvun 3 §:n 2 momentin säännöksen vastaisesti. Toisaalta käräjätuomarin huomiota on kiinnitetty siihen, että tuomarin tulisi suhtautua varoen asianosaisten asiamiehenä tai avustajana tuomioistuimissa toimimiseen.

Oikeudenkäymiskaari 15 luku 3 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.