19.11.1998

Sananvapaus - Eläinsuojelu - Raviurheilu

Ministerin asemaan soveltumaton menettely

Maa- ja metsätalousministeri oli Suomen Hippos ry:n valtuuskunnan puheenjohtajalle osoittamassaan (H.V.) kirjeessä edellyttänyt yhdistyksen hallintoelimiltä henkilöä vastaan toimenpiteitä. Perusteena oli, että tämä (eläinlääkäri) oli sanomalehden yleisönosastossa julkituonut käsityksensä siitä, että kolmen kilpailun ajaminen Kuninkuusraveissa kahtena päivänä oli ristiriidassa uuden eläinsuojelulain tiukan tulkinnan kanssa. Ministerin mielestä ei ollut mitään syytä olettaa, että raveissa, erityisesti Kuninkuusraveissa olisi jotakin epäilyttävää eläinsuojelun näkökulmasta.

Oikeuskansleri on katsonut, että maa- ja metsätalousministerin toimintaa oli pidettävä hänen asemalleen sopimattomana painostuksena ja perusoikeusnäkökulmasta puuttumisena sananvapauteen. Tämä koski kirjeen sisältöä siltä osin kuin kirjeessä oli edellytetty (vaikkakin "toivomuksena") ryhdyttäväksi toimenpiteisiin henkilöä kohtaan hänen esittämänsä, ammattiin liittyvän ja eläinsuojelullisesti perusteleman näkemyksen johdosta.

HM 10 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.