03.11.1998

Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen menettely - Syytetyn mielentilatutkimuslausunto - Lausunnon viivästyminen

Mielentilaa koskevan lausunnon viivästyminen

Käräjäoikeus oli vanginnut rikoslain 34 luvun 1 §:ssä tarkoitetusta tuhotyöstä ynnä muusta syytettynä olevan henkilön ja määrännyt hänen mielentilansa tutkittavaksi. Terveydenhuollon oikeusturvakeskus oli mielentilatutkimuksen päätyttyä antanut syytetyn mielentilaa koskevan lausunnon, joka kuitenkin oli vasta kolme viikon kuluttua lausuntoon merkitystä päiväyksestä postitse saapunut käräjäoikeudelle. Käräjäoikeus oli heti lausunnon saatuaan jatkanut rikosasian käsittelyä ja määrännyt syytetyn vapautettavaksi. Tuomiossaan käräjäoikeus oli syytetylle tuomitusta ehdottomasta vankeusrangaistuksesta määrännyt vähennettäväksi myös sanotun kolmen viikon ajan.

Asiasta tehtyyn kanteluun antamassaan ratkaisussa apulaisoikeuskansleri on todennut, että terveydenhuollon oikeusturvakeskus oli toiminut säännösten mukaisella tavalla. Lopullisen lausunnon valmistuminen oli kuitenkin kestänyt lähes 3 viikkoa, mihin viivästymiseen olivat olleet syynä useat yhteensattumat, joista johtuen lopullista lausuntoa ei ollut saatu nopeammin kirjoitettua. Ratkaisussa on kiinnitetty terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen huomiota siihen, että tämänkaltaisia asioita, joissa on kysymys henkilön vapauden menettämisestä, tulisi käsitellä erityisen kiireellisinä ja samalla muutoinkin kaikin tavoin pyrkiä siihen, että henkilön vapaudenmenetysaika ei viranomaismenettelyn viivästyessäkään jatku pitempään kuin on ehdottomasti välttämätöntä.

MielenterveysL 16 § 3 mom.
MielenterveysL 18 § 1 mom.
MielenterveysL 26 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.