29.10.1998

Perusoikeudet - Oikeudenmukainen oikeudenkäynti - Asianosaisen kuuleminen

Henkilökohtainen kuuleminen uskottua miestä määrättäessä

Käräjäoikeus oli määrännyt kantelijalle hänen suostumukseensa perustuen uskotun miehen. Koska ei ollut syytä epäillä suostumuksen pätevyyttä, käräjäoikeus oli katsonut, ettei hänen henkilökohtainen kuulemisensa ollut tarpeen. Kantelija oli kannellut käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen, joka oli katsonut, ettei oikeudenkäyntimenettelyssä ollut tapahtunut virhettä. Ratkaisu oli perustunut korkeimman oikeuden aikaisemmin 12.12.1995 antamassa tuomiossa nro 5101 omaksuttuun kantaan, että uskottua miestä määrättäessä ei ollut noudatettava holhouslain 18 §:n säännöstä holhottavaksi esitetyn henkilökohtaisesta kuulemisesta. Kantelija oli pyytänyt valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Sen käsittely oli vielä kesken.

Apulaisoikeuskanslerin ratkaisussa oli todettu korkeimman oikeuden yllä mainitun tuomion perustuneen siihen, että uskotun miehen määrääminen, toisin kuin holhouksen alaisuuden ollessa kysymyksessä, ei rajoittanut henkilön oikeutta määrätä omaisuudestaan tai tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia. Hallitusmuodon 1.8.1995 voimaan tulleen perusoikeusuudistuksen jälkeen tuomioistuimen kuulemisvelvollisuutta uskottua miestä määrättäessä saatetaan arvioida eri lähtökohdista käsin.

HM 16 § (969/1995) (OM)
HolhousL 18 § (368/1983)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.