27.10.1998

Väestörekisterikeskus - Väestötietojärjestelmä - Nimi

Nimen rekisteröiminen väestötietojärjestelmään

Kantelija oli arvostellut sitä, että hänen sukunimeään ei pystytty kirjoittamaan väestötietojärjestelmässä oikein, vaan nimessä olevan ü-kirjaimen tilalla käytettiin u-kirjainta.

Väestörekisterikeskuksen mukaan väestötietojärjestelmän tietotekninen uudistaminen oli meneillään siten, että todennäköisesti toukokuussa 1999 otettaisiin käyttöön uusi tietokanta. Tämän jälkeen väestötietojärjestelmässä olisi käytössä laajempi merkkivalikoima, muun muassa ü-kirjain.

Apulaisoikeuskanslerin varamiehen ratkaisun mukaan lähtökohtana oli pidettävä sitä, että väestötietojärjestelmään talletettujen nimien tulee olla oikein kirjoitettuja. Puutteellisesti merkittyjä nimiä oli yli 40 000. Väestörekisterikeskus oli ollut tietoinen ongelmasta, mutta väestötietojärjestelmän uudistaminen oli ollut monivuotinen hanke. Tämän johdosta ja kun lainvastaista tai virheellistä menettelyä ei ole ilmennyt, asia ei ole antanut aihetta enempään.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.