08.10.1998

Tupakkatuotteet - Huutokauppa - Hävittäminen

Tulliviranomaisten toimittama tupakkatuotteiden hävittäminen

Kantelussa oli paheksuttu sitä, että tullin takavarikoimia tupakkatuotteita ei enää myydä huutokaupalla, vaan ne hävitetään polttamalla.

Ratkaisussaan oikeuskansleri on todennut ensiksi, että tulliviranomaiset ovat pysyneet lakiin perustuvan harkintavaltansa rajoissa luopuessaan tupakkatuotteiden huutokauppaamisesta. Toiseksi hän on lausunut, että tupakkatuotteiden hävittämisessä on toimittu valtiovarainministeriön 1989 antaman määräyksen mukaisesti. Tämä määräys on perustunut vuoden 1978 tullilakiin, joka on kumottu 1.1.1995 lukien. Hävittäminen edellyttää nykyisin vuoden 1994 tullilain 35 §:n 2 momentin mukaan valtiovarainministeriön päätöstä tai ohjeita. EU-säännöksistä ei johdu, etteikö sanottua kansallista säännöstä olisi sovellettava. Näin ollen oikeuskansleri on pitänyt asianmukaisena, että kumoutuneen määräyksen sijasta tupakkatuotteiden hävittämisessä nojaudutaan vastaisuudessa päätökseen tai ohjeisiin, jotka valtiovarainministeriö tullilain 35 §:n 2 momentin nojalla antaa.

TulliL 35 § (1466/1994)
TulliL 63 § 2 mom (573/1978)

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.