29.09.1998

Ajoneuvohallintokeskus - Ajokorttilupahakemuslomake

Ajoneuvohallintokeskuksen lomakkeen harhaanjohtavuudesta

Erään poliisilaitoksen menettelyä koskevan kantelun tutkinnan yhteydessä ilmeni, että ajoneuvohallintokeskuksen "Ajokorttilupahakemus" -niminen lomake oli laadittu harhaanjohtavasti. Poliisin täytettäväksi kuuluvassa lomakkeen osassa ei ollulainkaan kohtaa,josta ilmenisi, minkälainen ratkaisu oli tehty ajokorttilupaa koskevassa asiassa. Tieliikennelain 70 § edellyttää nimenomaista päätöstä ajokorttilupaa koskevaan hakeseen. Toisaalta lomakkeessa oli kohta ajokortin "myöntämisestä", vaikka tieliikennelain 71 §:n mukaan poliisi luovuttaa ajokortin sellaiselle ajokorttiluvan saaneelle, joka täyttää lainkohdassa säädetyt ehdot. Lomakkeessa voi sinänsä olla tiedot sen ajokortin lajista yms. seikoista, joka tultiin luovuttamaan hakijalle sen jälkeen, kun hän täytti kaikki tieliikennelain 71 §:n edellytykset. Harhaanjohtavaa oli ajokorttilupahakemuksen johdosta ilmoittaa, että ajokortti oli "myönnetty", vaikka samalla yhteydessä mainittaisiinkin vaatimus kuljettajantutkinnosta.

Apulaisoikeuskanslerin varamies on esittänyt, että ajoneuvohallintokeskus tekisi tarvittavat korjaukset sanottuun lomakkeeseen.

TieliikenneL 70 §
TieliikenneL 71 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.