24.06.1998

Hallintomenettely - Esteellisyys

Esteellisyys oikaisuvaatimusta käsiteltäessä

Kaupungin teknisen lautakunnan ja asuntotoimenjohtajan tietoon saatettu apulaisoikeuskanslerin varamiehen kannanotto, jonka mukaan asuntotoimenjohtaja oli ollut esteellinen toimimaan esittelijänä käsiteltäessä lautakunnassa oikaisuvaatimusta hänen tekemistään asukasvalintaa koskevista päätöksistä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytäntö antaa aiheen lähteä siitä, ettei tuomarilla tai muulla virkamiehellä saa olla ennakkokäsitystä tai etukäteiskantaa asiassa (subjektiivinen puolueettomuus) ja että oikeutetut epäilyt puolueettomuudesta ovat poissuljettuja (objektiivinen puolueettomuus).

Asia oli kuitenkin tulkinnanvarainen, koska vastaavanlaisista tilanteista oli erisuuntaisia valitusasteiden ratkaisuja. Lääninoikeus oli tässä tapauksessa katsonut esteellisyyden olleen olemassa ja kumonnut asiaa koskevan päätöksen. Lautakunta oli valittanut ratkaisusta korkeimmalle hallinto-oikeudelle.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.