24.04.1998

Asiakirjajulkisuus - Luottamusmiesluettelo - Muutoksenhaku

Asiakirjajulkisuussäännösten soveltamisesta ja päätöksestä ilmoittamisesta

Kaupungin viranomaisten menettelyä koskevassa kantelussa oli kysymys kaupungin luottamusmiehistä laaditusta luettelosta ja oikeudesta saada siitä tietoja. Kaupunginhallinnossa luettelo oli katsottu ei-julkiseksi asiakirjaksi eikä siitä siten oltu annettu tietoja niitä pyytäneelle toimittajalle. Apulaisoikeuskansleri on ratkaisussaan katsonut, että luetteloa oli pidettävä kaupungin omaan käyttöön laadittuna sisäisenä viranomaisselvityksenä, ei julkisena asiakirjana - kuten asia oli kaupunginhallinnossa tulkittukin - , mutta että kielteinen päätös olisi tullut tiedon pyytäjälle antaa kirjallisena, valituskelpoisena päätöksenä.

Kaupunginhallituksen huomiota on vastaisen varalle kiinnitetty edellä mainittuun samoin kuin myös siihen, että hyvän hallintotavan mukaista olisi ollut, että kaupunginhallitukselle asiasta tehdyn kantelun käsittelyn lopettamista, olisi tullut ilmoittaa kanteluntekijälle.

L yleisten asiakirjain julkisuudesta 3, 5, 7, 8, 18a §
HenkilörekisteriL 2 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.