07.04.1998

Yhteisen hakemusasian käsittely - Päätöksen toimittaminen asianosaisille

Yhteiseen hakemukseen annetun päätöksen toimittaminen asianosaisille

Puolisot olivat hakeneet avioeroa yhteisellä hakemuksella käräjäoikeudelta. Asiassa annettu päätös oli toimitettu vain toiselle heistä, eikä toinen osapuoli ollut saanut ratkaisusta virallisesti tietoa. Hänen mielestään avioeropäätös olisi pitänyt saattaa tiedoksi myös hänelle.

Käräjäoikeuden antaman selvityksen ja oikeusministeriön lausunnon mukaan käytäntönä oli, että puolisoiden hakiessa avioeroa yhteisellä hakemuksella päätös toimitettiin vain yhteisen hakemuksen ensimmäiselle allekirjoittajalle. Yhden hakemuksen perusteella tehdyn ratkaisun osalta syntyy velvollisuus lunastaa toimituskirja vain kerran. Päätöksen saajan edellytettiin saattavan asian edelleen tiedoksi muille osallisille. Asiasta ei ollut tarkempia säännöksiä.

Apulaisoikeuskansleri on esittänyt oikeusministeriölle, että se ryhtyisi lainsäädännöllisiin toimiin, jotta yhteisen avioerohakemuksen tehneet puolisot ja muutkin saman hakemuksen allekirjoittaneet saisivat tiedon asian ratkaisusta. Tarvetta avioerosta ilmoittamisen tehostamiseen saattoi ilmetä myös niissä tapauksissa, joissa vain toinen osapuoli on harkinta-ajan jälkeen vaatinut eroa. Tuomioistuinhenkilökunnalle annettavilla ohjeilla sekä tuomareille suunnatussa koulutuksessa oli myös mahdollista tähdentää asianosaisten opastamista noudatettavasta menettelystä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.