26.11.1997

Viranomaisten menettely - Kunnallinen itsehallinto

Kunnan viranomaisten menettely

Kunnan hallinto perustuu sen jäsenten itsehallintoon. Siihen kuuluu, että kunnallishallintoa hoidetaan kansanvaltaisten perusteiden mukaan. Ylin päätösvalta kunnallishallinnossa on luottamushenkilöillä, joista valtuuston jäsenet valitaan välittömillä ja suhteellisilla vaaleilla. Valtion kuntiin kohdistuva valvonta on pääasiassa laillisuusvalvontaa, jossa muutoksenhakumenettelyllä on keskeinen merkitys. Hallintotuomioistuinten oikeuskäsitystä on myös kunnallishallinnossa noudatettava.

Asiakirjoista kävi ilmi, että kunnan johtamistavassa on ilmeisesti ollut ongelmia. Tämä ei sinällään ollut sellainen seikka, johon oikeuskansleri laillisuusvalvojana voisi puuttua. Menettelyllä oli kuitenkin välillisesti vaikutusta kunnan jäsenten oikeusturvaan. Apulaisoikeuskansleri on kiinnittänyt kunnanhallituksen huomiota erityisesti siihen, mitä hän oli lausunut hallintotuomioistuinten oikeuskäsittelyn noudattamisen tärkeydestä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.