11.11.1997

Hyvä hallintotapa - Kirjeeseen vastaaminen - Ministerin vastuu

Ministerille osoitettuun tiedusteluun vastaaminen

Henkilöt olivat lähettäneet liikenneministerille kirjeen, jossa oli tiedusteltu perusteluja moottoritiehankkeen tarpeellisuudelle. Ministeri oli pitänyt kirjettä henkilökohtaisena ja poliittisena sekä ottanut asian itse hoitaakseen. Hän oli käsitellyt aihetta julkiselle sanalle antamissaan haastatteluissa. Liikenneministeri eikä liikenneministeriö olleet kuitenkaan vastanneet kirjoittajille heidän kirjeeseensä.

Oikeuskansleri on todennut ratkaisussaan, että kyseessä oli ollut "avoin kirje" ja siinä käsitelty asia oli ensisijaisesti poliittinen. Liikenneministerin käyttämä tapa vastata julkiseen kysymykseen julkisesti lehtien palstoilla oli ollut tässä tilanteessa mahdollista.

Oikeuskansleri on toisaalta todennut hyvään hallintotapaan kuuluvan, että lähetettyihin kirjeisiin vastataan. Tämän vuoksi olisi ollut suositeltavaa, että liikenneministeri tai liikenneministeriö olisivat kirjallisesti ilmoittaneet myös kirjoittajille suhtautumisesta po. julkiseen tiedusteluun, vaikka asia olikin ensisijaisesti poliittinen ja sen arviointi laajasti harkinnanvarainen. Käsitys kirjeisiin vastaamisen tarpeellisuudesta hyvän hallintotavan kannalta saatettu tiedoksi liikenneministeriölle sekä silloiselle liikenneministerille.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.