13.11.1997

Maksuton oikeudenkäynti - Avustajan palkkio

Avustajan palkkion määrääminen

Hovioikeuden asianajajalle maksama avustajanpalkkio oli alittanut oikeusministeriön maksuttomasta oikeudenkäynnistä annetun lain 15 §:n 1 momentin nojalla antamassa määräyksessä vahvistetun palkkion.

Kanteluasiassa antamassaan ratkaisussa oikeuskansleri on todennut, että oikeusministeriön määräys oli tarkoitettu tuomioistuinten noudatettavaksi niiden vahvistaessa yksittäistapauksessa palkkion suuruuden. Oikeuskirjallisuudessa oli katsottu, että oikeusministeriön palkkiomääräyksillä ei ole kuitenkaan voitu syrjäyttää maksuttomasta oikeudenkäynnistä annetun lain 15 §:n 1 momentissa säänneltyä avustajan oikeutta kohtuulliseen palkkioon sekä korvaukseen tarpeellisista kuluista.

Samoin korkein oikeus oli oikeuskäytännössään katsonut, että tuomioistuimen oli määrätessään edellä mainitun lain nojalla avustajalle palkkiota ja kulujen korvausta käytettävä mainittua oikeusministeriön määräystä tulkinta-apunaan (KKO 997:12). Kun tuomioistuin poikkeaa oikeusministeriön määräyksessä vahvistetuista normaalipalkkioista, olisi asianmukaista, että palkkiota alentavat perusteet ilmenisivät päätöksestä. Hovioikeuden tietoon saatettu käsitys oikeudenkäyntiavustajan palkkioiden perustelemisesta (46/1/97).

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.