17.10.1997

Kansalaisuushakemus - Viivästyminen asian käsittelyssä - Nopeutettu käsittelyjärjestys - Lapsen asema - Yhdenvertaisuusperiaate - Hyvä hallintotapa, palveluperiaate

Viivästyminen kansalaisuushakemuksen valmistelussa ja nopeutettu käsittelyjärjestys lapsen kohdalla, selvitysten hankkiminen ja hyvä hallintotapa

Hakemusta tehtäessä alaikäisen, mutta käsittelyn aikana täysi-ikäiseksi tulleen henkilön kansalaisuushakemuksen valmistelu oli kestänyt ulkomaalaisvirastossa yli kaksi ja puoli vuotta. Oikeuskansleri on katsonut, että tällainen käsittelyaika on liian pitkä. Joutuisan ratkaisun saaminen kansalaisuusasiassa on asianomaiselle tärkeää ja vaikuttaa hänen oikeusasemaansa. Kansalaisuushakemukset tulee valmistella tasavallan presidentin päätöksentekoa varten hallitusmuodon 16 §:n perusoikeussäännöksen edellyttämällä joutuisuudella.

Asiat on pääsääntöisesti käsiteltävä saapumisjärjestyksessä. Lapsen kansalaisuushakemus voidaan kuitenkin ns. positiivisen erityiskohtelun nojalla ratkaista ennen vuoroaan nopeutetusti, ainakin silloin kun saman perheen jäsenten hakemukset käsitellään yhdessä. Tämä ei ole hallitusmuodon 5 §:n sisältämän yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista.

Hyvän hallintotavan mukaista ei ole vaatia hakijalta uudelleen aikaisemmin annettuja selvityksiä tilanteessa, jossa asian käsittely on viranomaisen syystä kohtuuttomasti viivästynyt. Tällaiset selvitykset on tarvittaessa hankittava joutuisasti viran puolesta.

Kansalaisten tiedusteluihin tulee vastata asianmukaisesti sekä hyvän hallintotavan ja palveluperiaatteen mukaan.

Edellä sanotut käsitykset saatettu tiedoksi ulkomaalaisvirastolle ja sisäasiainministeriölle.

HM 5 ja 16 §:t

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.