17.10.1997

Viivästyminen asian käsittelyssä - Kansalaisuushakemus

Viivästyminen kansalaisuushakemuksen valmistelussa

Yksittäisen kansalaisuushakemuksen valmistelu oli kestänyt ulkomaalaisvirastossa runsaat kaksi vuotta. Kansalaisuushakemusten valmistelu oli ulkomaalaisvirastossa ruuhkautunut ja kesti selvityksenantohetkellä keskimäärin yli kaksi vuotta sekä oli ilmeisesti yhä pitenemässä. Syynä olivat suuresti kasvaneet juttumäärät.

Oikeuskansleri on pitänyt tällaista valmisteluaikaa liian pitkänä. Joutuisan ratkaisun saaminen kansalaisuusasiassa on asianomaisen kannalta tärkeää ja vaikuttaa hänen oikeusasemaansa. Asiat on pääsääntöisesti käsiteltävä saapumisjärjestyksessä. Oikeuskanslerin käsitys siitä, että kansalaisuushakemukset tulee valmistella tasavallan presidentin päätöksentekoa varten hallitusmuodon 16 §:n perusoikeussäännöksen edellyttämällä joutuisuudella, saatettu tiedoksi sisäasiainministeriölle ja ulkomaalaisvirastolle.

HM 16 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.