18.09.1997

Perus - ja ihmisoikeusasia - Tuntomerkkien poistaminen rekisteristä - Poliisin menettely

Tietojen poistaminen tuntomerkkirekisteristä

Henkilön tuntomerkit oli laillisesti rekisteröity nimismiespiirissä tutkittavana olleen rikoksen yhteydessä. Epäily hänen osallisuudestaan rikokseen oli myöhemmin osoittautunut aiheettomaksi ja tutkinta oli hänen osaltaan päätetty. Henkilölle oli kuulustelussa ilmoitettu, että tiedot hävitetään, mikäli hänellä ei ole osuutta rikokseen. Tämän perusteella hänelle oli syntynyt perusteltu luottamus siihen, ettei hänestä enää ollut merkintöjä poliisin rekisterissä. Tuntomerkkejä koskevaa poistopyyntöä ei kuitenkaan ollut tehty.

Tutkinnasta vastuussa olevan rikoskomisarion olisi tullut huolehtia, että asiassa olisi tehty tuntomerkkien poistopyyntö tuolloin keskusrikospoliisin ylläpitämään rekisteriin kohtuullisessa ajassa syyttömyyden toteamisesta ja esitutkinnan päättämisestä. Tutkinnanjohtajan edellä mainitusta laiminlyönnistä oli aiheutunut henkilölle haitallisia seurauksia. Sen vuoksi katsottu aiheelliseksi vastaisen varalle huomauttaa tutkinnanjohtajalle hänen menettelynsä virheellisyydestä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.