10.09.1997

Ajoneuvon rekisteröinti - Moottoriajoneuvovero - Viranomaisen neuvontavelvollisuus

Ajoneuvon rekisteröinti ja moottoriajoneuvovero

Virossa rekisteröity kuorma-auto oli tuotu Suomeen ja piiritullikamarin suorittamassa esitutkinnassa oli ilmoitettu, että ajoneuvo oli tarkoitus viedä takaisin Viroon kahden viikon kuluessa esitutkinnasta. Tutkinnanjohtaja oli päätöksensä perusteilla todennut muun muassa, ettei ulkomaalaisen kuorma-auton käyttäminen Suomessa ollut rajoitettua. Perusteluista asianosaiselle oli jäänyt käsitys, että ajoneuvon käyttöä olisi ollut mahdollista jatkaa ilman rekisteröintivelvollisuutta ja siitä aiheutuvia maksuja. Koska ajoneuvon käyttöä oli jatkettu Suomessa, sovellettavaksi olivat tulleet ajoneuvojen rekisteröinnistä annetun asetuksen ja moottoriajoneuvoverosta annetun lain veroja ja maksuja koskevat säännökset.

Apulaisoikeuskanslerin päätöksessä on todettu, että tapaukseen sovellettavaksi tulleet säännökset olivat olleet monimutkaiset. Lausuttu piiritullikamarille käsitys hyvän hallintotavan mukaisesta velvollisuudesta antaa tarpeellista opastusta asian tulkinnanvaraisuudesta.

HallintomenettelyL 4 â

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.