11.08.1997

Julkisen sanan neuvosto - Oikeuskanslerin toimivalta

Kantelu Julkisen sanan neuvoston menettelystä

Julkisen sanan neuvosto on joukkotiedotusalan itsensä asettama asiantuntijaelin, joka antaa viestintäeettisiä kannanottoja sisältäviä lausuntoja. Neuvostosta tai sen toiminnasta ei ole säädetty lainsäädännössä. Neuvoston tehtävänä on tulkita hyvää lehtimiestapaa sekä journalistin oikeuksia ja velvollisuuksia. Tämä tehdään pääasiassa yleisön viestimiä vastaan tekemien kanteluiden perusteella. Neuvosto käsittelee myös viranomaisten tai yksityisten pyrkimyksiä rajoittaa tiedottamisen vapautta. Neuvosto ei kannanotoissaan tulkitse viestintäalan tai muuta lainsäädäntöä eivätkä sen kannanotot ole sillä tavoin oikeudellisesti sitovia ja täytäntöönpanokelpoisia kuin tuomioistuimen päätökset.

Apulaisoikeuskansleri on ratkaisussaan katsonut, ettei Julkisen sanan neuvosto ole viranomainen eikä se myöskään hoida julkista tehtävää. Oikeuskanslerin tehtäviin ei näin ollen kuulu valvoa julkisen sanan neuvoston toimintaa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.