05.06.1997

Kuuleminen - Hallintopakon käyttö - Virkakielen asiallisuus

Rakennustarkastajan huomiota kiinnitetty eräisiin rakennuslupa-asian käsittelyssä ilmenneisiin seikkoihin

Rakennuslautakunta oli kokouksessaan kehottanut rakentajaa hakemaan rakennusluvan aloittamalleen lisärakentamiselle ja määrännyt luvattoman rakennustyön keskeytettäväksi. Siltä osin rakennustyöt oli määrätty keskeytettäväksi, rakentajaa ei ollut kuultu. Ratkaisussa on katsottu, että kuuleminen olisi voitu suorittaa esimerkiksi siinä katselmuksessa, jonka rakennustarkastaja ilmoitti suorittaneensa ennen rakennuslautakunnan kokousta, niin, että rakentajalle olisi ilmoitettu katselmuksesta ja hänelle olisi varattu tilaisuus lausua mielipiteensä asiasta.

Ratkaisussa on myös todettu, että asianmukainen virkakieli edellyttää, että asianosaista pidättäydytään luonnehtimasta erilaisilla puhekielessä käytettävillä lainvastaiseen tai muutoin moitittavaan menettelyyn pohjautuvilla nimityksillä silloinkin, kun asianosaisen toiminta virkamiehen tai viranomaisen mielestä on osoitus tällaisesta menettelystä. Näin on asianlaita erityisesti vireillä olevassa asiassa. Ratkaisussa on katsottu, että tällaisten nimitysten käyttäminen edes sitaateissa, kuten oli tapahtunut, ei hyvin soveltunut rakennustarkastajan antamaan selvitykseen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.