14.05.1997

Itseoikaisu - Tuomiovirhe - Rangaistusseuraamuksen korjaaminen

Julistetun rangaistusseuraamuksen korjaamisesta

Käräjäoikeus oli julistanut rangaistusseuraamukseksi yhden kuukauden vankeutta, joka oli määrätty ehdolliseksi. Käräjäoikeuden puheenjohtaja oli sittemmin oikeudenkäymiskaaren 24 luvun 10 §:n nojalla korjannut julistetun rangaistuksen määrän 30 päiväksi.

Toisessa tapauksessa käräjäoikeus oli käräjätuomarin antaman selvityksen mukaan todennäköisesti julistanut rangaistusseuraamukseksi kaksi kuukautta vankeutta, kun tuomiosta ei ollut olemassa memoriaalipöytäkirjaa. Käräjätuomari oli sittemmin oikeudenkäymiskaaren 24 luvun 10 §:n nojalla korjannut julistetun rangaistuksen määrän 60 päiväksi vankeutta.

Apulaisoikeuskansleri on päätöksissään todennut, että virheellisesti julistettua rangaistuksen määrää ei olisi tullut korjata oikeudenkäymiskaaren 24 luvun 10 §:n nojalla. Käräjäoikeuden puheenjohtajia huomautettu vastaisen varalle heidän menettelynsä virheellisyydestä ensin rikoslain 2 luvun 2 §:n 2 momentin soveltamisessa ja sitten tuomiovirheen korjaamisessa.

OK 24:10 §

+

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.