26.05.1997

Työttömyyskassa - Jäsenyys - Ammattiliitto

Oikeudesta pysyä työttömyyskassan jäsenenä

Oikeuskanslerille tehdyssä kantelussa oli kysymys siitä, onko ammattiliitosta eronneella oikeus jatkaa työttömyyskassan jäsenenä. Työttömyyskassalain 3 §:n 3 momentin mukaan kassan jäseneksi pääsemisen ja jäsenenä pysymisen ehtona ei saa olla, että jäseneksi pyrkivä tai jäsen kuuluu tai liittyy jäseneksi johonkin muuhun yhdistykseen, järjestöön tai yhteenliittymään. Kantelun johdosta hankitun sosiaali- ja terveysministeriön lausunnon mukaan ministeriö on työttömyyskassojen toimintaa valvovana viranomaisena antanut työttömyysturvalain 33 §:n nojalla työttömyyskassoille ohjeita muun ohella niitä tilanteita varten, jolloin jäsen eroaa ammattiliitosta, mutta haluaa jäädä kassan jäseneksi. Kantelun johdosta asianomaiselta työttömyyskassalta hankitusta selvityksestä puolestaan kassan menettelyn osalta on ilmennyt, että se saatuaan ilmoituksen ammattiliitosta eromisesta ja halukkuudesta pysyä kassan jäsenenä, lähettää jäsenelleen kirjeen, jossa kerrotaan jäsenyyden jatkumisesta eropäivän jälkeen pelkästään kassan jäsenenä ja samalla annetaan ohjeet jäsenmaksun suorittamisesta.

Apulaisoikeuskansleri on kanteluun antamassaan ratkaisussa katsonut yllä kerrotun menettelyn asianmukaiseksi eikä kantelu näin ollen ollut antanut aihetta enempiin toimenpiteisiin.

TyöttömyyskassaL 3 §
TyöttömyysturvaL 33 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.