13.05.1997

Esitutkinnan viipyminen - Tehtävien tärkeysjärjestys - Kirjeisiin vastaaminen

Syyteoikeuden vanhentuminen esitutkinnan aikana

Asianomistaja oli poliisilaitokselle tekemässään tutkimuspyynnössä pyytänyt tutkimaan, olivatko toimittaja ja päätoimittaja syyllistyneet 9.11.1992 ja 7.5.1993 ilmestyneissä kirjoituksissa rikokseen. Asia oli saapunut nimismiespiiriin 6.7.1993 ja esitutkinta valmistunut 28.7.1995. Tapaukseen soveltuvien kunnianloukkaus- ja painovapausrikosten syyteoikeudet, tahallaan vastoin parempaa tietoa tehtyä herjausta lukuun ottamatta, olivat vanhentuneet jo ennen esitutkinnan valmistumista, joka oli kestänyt yli kaksi vuotta. Asiassa oli tehty syyttämättäjättämispäätökset syyteoikeuden vanhentumisen johdosta.

Esitutkinnan viipyminen oli aiheutunut tutkittavana olleesta suuresta juttumäärästä ja siihen nähden riittämättömistä henkilöstömääristä sekä tutkijan vaihtumisesta kesken tutkinnan. Rikosilmoitukset on kuitenkin hyväksyttävistä viiveistä huolimatta tutkittava niin, etteivät tutkittavien rikosten syyteoikeudet pääse vanhentumaan. Nimismies viraston päällikkönä ja poliisiasioiden käytännön toiminnasta vastannut apulaisnimismies olivat esimiehinä yleisvastuussa esitutkinnan viipymisestä. Kiinnitetty heidän huomiotaan koko toiminnan järjestämisen siten, etteivät tutkittavana olevien rikosten syyteoikeudet vanhennu esitutkinnan aikana.

Koska lehden painopaikka oli nimismiespiirin alueella, poliisilaitokselle osoitettu tutkimuspyyntö oli todennäköisesti joko suullisesti ohjattu tai kirjallisesti siirretty nimismiespiiriin. Poliisilaitoksen ja nimismiespiirin olisi tullut ilmoittaa asianomistajalle asian siirrosta nimismiespiiriin viimeistään silloin, kun hänen ensimmäisestä tiedustelukirjeestään voitiin päätellä hänen virheellisesti olevan siinä käsityksessä, että asia oli vireillä poliisilaitoksella.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.