25.03.1997

Rajankäyntitoimitus - Maanmittaustoimitus

Tosiseikkojen arvioiminen rajankäyntitoimitusta suoritettaessa

Toimitusinsinööri oli tapahtuneessa rajankäyntitoimituksessa tilojen välistä rajaa määrittäessään todennut, ettei pyykki ollut vanhojen rajamittojen osoittamassa paikassa, joten toimitusmiehet päättivät rakentaa yksikivisen pyykin vanhojen lohkomiskarttojen osoittamien rajamittojen määräämään paikkaan. Maaoikeus kumosi rajankäyntitoimituksen rajalinjan osalta ja palautti asian toimitusmiehille. Maaoikeuden päätöksen mukaisesti toimitusinsinööri suoritti uuden rajankäyntitoimituksen. Rajankäyntitoimituksessa tapahtunut virhe oli maaoikeuden antaman päätöksen johdosta korjaantunut.

Maanmittaustoimitusten tarkoituksena on määritellä luotettavasti maastosta löytyneiden rajapyykkien ja karttojen avulla kiinteistöjen rajat. Rajamerkit ovat ensisijaiset rajankäyntiperusteet suhteessa karttoihin ja muihin asiakirjoihin. Apulaisoikeuskansleri on kiinnittänyt toimitusinsinöörin huomiota tosiseikkojen arvioimisen merkitykseen rajankäyntitoimitusta suorittaessaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.