25.03.1997

Viivästyminen asian käsittelyssä - Eduskunnan kirjelmä

Valtioneuvostolle ja tasavallan presidentille esiteltävät eduskunnan kirjelmät

Puolustusministeriön huomiota kiinnitetty vastaisen varalle tarpeellisen huolellisuuden ja joutuisuuden noudattamiseen esiteltäesä valtioneuvostolle ja tasavallan presidentille eduskunnan kirjelmiä. Eduskunnan 18.6.1996 päivätty kirjelmä valtioneuvoston selosteosta Suomen rauhanturva- ja humanitaaristen valmiuksien kehittämisestä oli saapunut valtioneuvoston kirjaamoon 25.6.1996. Valtioneuvostolle ja tasavallan presidentille kirjelmä oli esitelty 30.12.1996.

Oikeuskanslerin antamassa ratkaisussa on todettu, että eduskunnan kirjelmät tulevat hallituksen tietoon vasta sitten, kun ne on asianmukaisesti esitelty tasavallan presidentille. Valtiosääntökäytäntö edellyttää, että ne saatetaan hallituksen tietoon ilman tarpeetonta viivytystä. Tätä vaatimusta ei ollut noudatettu esillä olevassa tapauksessa, jossa eduskunnan kirjelmä oli saatettu hallituksen tietoon vasta puolen vuoden kuluttua sen jälkeen, kun kirjelmä oli saapunut valtioneuvoston kirjaamoon.

Puolustusministeriön antaman selvityksen mukaan eduskunnan kirjelmän esittelyn viivästyminen ei ollut vaikuttanut itse asian toteutumisen viivästymiseen, koska puolustusministeriö ja ulkoasiainministeriö olivat 12.9.1996 perustetussa työryhmässä ryhtyneet valmistelemaan eduskunnan kirjelmässä tarkoitettua selvitystä (29/51/96).

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.