15.01.1997

Ennakkoäänestys - Henkilöllisyyden selvittäminen - Henkilökortti

Henkilöllisyyden selvittäminen ennakkoäänestettäessä

Äänestäjä ei ollut saanut äänestää vaalien ennakkoäänestyksessä, koska hän ei ollut pystynyt esittämään selvitystä henkilöllisyydestään. Varattomuuden vuoksi hänellä ei ollut ollut mahdollisuutta hankkia maksullista henkilötodistusta.

Voimassa olevaan vaalilainsäädäntöön sisältyvien ennakkoäänestystä koskevien säännösten mukaan äänestäjän on ennakkoäänestyspaikassa esitettävä henkilöllisyystodistus tai muu riittävä selvitys henkilöllisyydestään, joka on myös äänestäjän edun mukaista. Henkilöllisyyden selvittämiseksi on esitetty eri vaihtoehtoja, mutta käytännössä saattaa esiintyä tilanteita, joissa äänestäjä ei pysty esittämään vaadittavaa, riittävää dokumenttia henkilöllisyydestään. Tämä voi estää ääni- ja äänestysoikeuden käyttämisen.

Oikeuskansleri on ratkaisussaan todennut, että hallitusmuodon 11 §:n mukaan äänestysoikeuden käyttö on mainittu eräänä keskeisenä perusoikeutena. Henkilöllisyyden todentava todistus on käytännössä pakollinen äänestystilanteessa. Se on siten keskeisimmän kansalaisen yhteiskuntaan vaikuttamisen ja samalla perusoikeuden käytön edellytys. Viranomaiset eivät ole pitäneet mahdollisena tällaisen todistuksen antamista maksutta. Omaksuttu tulkinta on perusoikeussäännöstön vastainen. Varattomuus ei saa olla este äänestysoikeuden käyttämisen edellytyksenä vaadittavan todistuksen hankkimiseksi. Koska henkilöllisyystodistuksen saaminen tässä tarkoituksessa on kansalaisen perusoikeuden täyttämisen kannalta välttämätön, todistuksesta mahdollisesti aiheutuvat kustannukset tulee yhteiskunnan suorittaa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.