29.01.1997

Yksityishenkilön velkajärjestely - Viivästyminen asian käsittelyssä - Aloituspäätöksen viipyminen - Maksuohjelman vahvistamisen viipyminen

Velkajärjestelyasian käsittelyn viipyminen

Kahdessa eri kantelukirjoituksessa oli ollut kysymys velkajärjestelyasioiden käsittelyn viipymisestä. Toisessa tapauksessa seitsemän yhdessä käsiteltävän velkajärjestelyhakemuksen käsittely ei ollut edennyt yhden vuoden aikana käräjäoikeudessa ja aloituspäätösten tekeminen oli viivästynyt. Tätä ei ollut pidettävä kohtuullisena, kun kysymys oli ollut ajankohdasta ennen velkajärjestelyn aloittamista ja kun velkajärjestelyn oikeusvaikutukset tavallisesti alkavat vasta aloituspäätöksestä. Toisessa tapauksessa velkajärjestelyasian käsittely ei ollut edennyt vajaan yhden vuoden aikana ja maksuohjelman vahvistaminen oli viivästynyt. Tätä ei ollut pidettävä kohtuullisena suurimman velkojan oikeusturvan kannalta.

Apulaisoikeuskanslerin ratkaisuissa on todettu, että velkajärjestelyasioiden käsittelyaika oli kokonaisuutena arvioiden kestänyt liian pitkään. Käsittelyn viipymistä ei voitu pitää kohtuullisena, vaikka otettiin huomioon asian laatu, ylimääräisten käräjätuomareiden vaihtuvuus sekä jutturuuhkasta annettu selvitys. Käräjäoikeuden huomiota on kiinnitetty asioiden käsittelyn edellyttämään joutuisuuteen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.