17.05.1996

Syyteharkinnan viivästyminen - Lääninsyyttäjä - Syyteharkinta-asioiden valvonta

Lääninsyyttäjän suorittaman syyteharkinnan viivästyminen

Lääninsyyttäjä oli ottanut alisyyttäjältä syyteharkintaansa aluksen uppoamista koskevan merionnettomuuden, jonka yhteydessä kaikkiaan kahdeksan henkilöä oli hukkunut ja välittömästi menehtynyt. Asia oli ollut eri lääninsyyttäjien syyteharkinnassa niin, että sen suorittaminen oli kestänyt kaikkiaan lähes kolme vuotta 3 kuukautta. Syyteharkinta oli päättynyt siten, että lääninsyyttäjän tehtävästä poissiirtynyt apulaisnimismies oli tehnyt asiassa ei rikos -perusteiset syyttämättäjättämispäätökset.

Ratkaisussaan apulaisoikeuskansleri on todennut, että syyteharkinnan suorittaminen asiassa oli kestänyt poikkeuksellisen pitkään. Viivästyminen oli pääasiasiallisesti johtunut siitä, että lääninsyyttäjän viranhaltijat olivat toistuvasti vaihtuneet niin, että he eivät olleet ennen tehtävästä poissiirtymistään saaneet asianmukaista syyteharkintaa suoritetuksi. Tämänkaltaisissa tilanteissa on syytä korostaa myös lääninpoliisineuvokselle kuuluvaa vastuuta alaistensa lääninsyyttäjien syyttäjäntoiminnan johtamisessa ja valvonnassa. Ratkaisussa on kiinnitetty lääninpoliisineuvoksen ja entisen lääninsyyttäjän huomiota syyteharkinnan joutuisuutta ja syyteharkinta-asioiden valvontaa koskeviin näkökohtiin.

Valtion virkamiesL (750/94) 14 § 1 mom
LääninsyyttäjäA (736/85) 5 § 3 kohta

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.