20.04.1995

Valtiolliset vaalit - Mielipidetiedustelut

Kysymys ns. exit poll -tutkimuksista vaalien yhteydessä

Kantelussa oli epäilty, että tiedotusvälineiden vaalien aikaan suorittamat ns. exit poll -tutkimukset, joissa äänestyspaikan ovella kysyttiin ihmisiltä, keitä he olivat äänestäneet, olivat lainvastaisia.

Ratkaisussaan oikeuskansleri on todennut, että kansanedustajain vaaleista annetun lain 51 §:ssä oleva järjestyksenpitoa ja vaalimainontakieltoa äänestyspaikalla koskeva säännös ja lain 69 §:ssä oleva vastaava säännös ennakkoäänestyspaikasta eivät sinänsä estä mielipidetiedustelujen ja kannatusmittausten tekemistä, jos ne toimeenpannaan muualla kuin vaalihuoneistossa tai ennakkoäänestyspaikassa ja muiden kuin vaaliviranomaisten toimesta. Oikeusministeriön ja muun vaaliviranomaisen toimivallassa ei ole sen enempää sallia kuin kieltääkään laillisessa paikassa ja laillisena aikana tehtyjä mielipidetiedusteluja ja kannatusmittauksia.

L kansanedustajain vaaleista 51 §
L kansanedustajain vaaleista 69 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.