16.11.1995

Avustava ulosottomies - Verojen ja maksujen periminen - Ulosottoperuste

Ulosottoperusteen puuttuminen

Avustavalle ulosottomiehelle huomautettu menettelynsä virheellisyydestä, kun hän oli ilman laillista ulosottoperustetta ulosmitannut vastuunalaisen yhtiömiehen veronpalautuksen kommandiittiyhtiön veloista. Kaupunki oli hakenut katumaksun ja vakuutusyhtiö vakuutusmaksujen ulosmittausta kommandiittiyhtiöltä, joka oli myös täytäntöönpanoasiakirjoihin merkitty ainoaksi velalliseksi. Avustava ulosottomies oli puhelimitse tiedustellut ulosmittauksen laajentamista vastuunalaiseen yhtiömieheen. Velkojat olivatkin sitä pyytäneet. Hovioikeus on sittemmin kumonnut ulosmittauksen kyseisten maksujen osalta.

Apulaisoikeuskanslerin päätöksessä on todettu, ettei ulosottomiehen tehtävänä ole tutkia siviilioikeudellisesti vastuukysymyksiä, vaan täytäntöönpanotoimet tulee kohdistaa ainoastaan siihen, jonka lainmukainen ulosottoperuste osoitti vastuuvelvolliseksi. Lisäksi nimismiehen huomiota kiinnitetty hänelle ulosottolaissa asetettuun valvontavelvollisuuteen.

A verojen ja maksujen perimisestä ulosottotoimin (368/61) 3 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.