10.08.1995

Todistajan esteetön poissaolo - Todistajan tuomioistuimeen tuominen - Säilössä pitäminen

Todistajan henkilökohtaiseen vapauteen puuttumisen edellytyksistä

Oikeuskanslerin päätös todistajan noutamista oikeudenkäyntiin koskevassa asiassa lähetetty oikeusministeriölle tiedoksi ja huomioon otettavaksi rikosasiain oikeudenkäyntimenettelyä koskevassa lainvalmistelutyössä.

Oikeusministeriössä on valmisteilla rikosasian oikeudenkäyntimenettelyä koskeva uudistus. Uudistusta valmistelleen työryhmän mietinnön mukaan tuomioistuin voisi jatkossakin, jos aihetta on, määrätä ilman laillista estettä pois jääneen todistajan tuotavaksi oikeudenkäyntiin toiseen istuntoon. Voimassa olevan oikeudenkäymiskaaren 17 luvun 36 §:n 1 momentin vastaava säännös on osoittautunut tulkinnanvaraiseksi. Oikeusjärjestys pyrkii sekä perustuslain että lain tasoisin säännöksin suojaamaan henkilökohtaista vapautta. Tämän vuoksi oikeuskansleri on saaattanut oikeusministeriön harkittavaksi, tulisiko valmisteltavana olevassa uudessa säännöksessä todistajan henkilökohtaiseen vapauteen puuttumisen edellytykset määritellä nykyistä selkeämmin.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.