16.06.1995

Palkkaturva - Asianosaisen kuuleminen

Asianosaisen asianmukainen kuuleminen

Työvoimapiirin piiritarkastaja oli kuullut työnantajaa palkkaturva-asiassa menemällä henkilökohtaisesti työpaikalle. Piiritarkastaja oli antaessaan palkkaturvahakemusasiakirjat työnantajalle tiedoksi samalla pyytänyt työnantajaa esittämään kantansa työntekijän palkkaturvahakemuksen johdosta. Menettelyllään piiritarkastaja oli pyrkinyt palkkaturvalain 4 §:ssä edellytettävään joutuisuuteen. Työpaikalla vallinneessa tilanteessa työnantajan kuuleminen ei ollut kuitenkaan onnistunut asianmukaisella tavalla. Työnantaja ei ollut kuitenkaan kiistänyt työntekijän ilmoitusta siitä, että työsuhde olisi päättynyt irtisanomiseen. Työvoimapiirin toimisto oli seuraavana päivänä tekemällään päätöksellä myöntänyt työntekijälle palkkaturvaa. Työnantaja oli myöhemmin määrätietoisesti kiistänyt työsuhteen päättymisen perusteen ja ilmoittanut työntekijän itse poistuneen työpaikalta kesken työpäivän.

Työnantajan kanteluun annetussa ratkaisussa apulaisoikeuskansleri kiinnitti työvoimapiirin tarkastajan huomiota siihen, että työnantajien kuulemisessa tulisi hankkia työnantajan näkemys myös työsuhteen päättymisen syystä samoin kuin muistakin palkkaturvahakemuksen perusteena olevista seikoista.

PalkkaturvaL 4 §
PalkkaturvaA 4 §
HallintomenettelyL 15 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.