15.06.1995

Väärennös - Virkarikos

Virheellisyys päätöksestä tiedottamisessa

Yliopistollisen keskussairaalan vs. ylilääkäri oli laatinut yhteistyötahoilleen lähettämänsä kirjeen liitteenä olleen asiakirjan kopioimalla siihen sairaanhoitopiirin kuntayhtymän hallituksen kokouksen esityslistaa sekä erilliselle sivulle osan hallituksen tuolloin tekemästä päätöksestä. Päätöskirjauksen sisältäneestä valokopiosta ei ilmennyt, milloin tehdystä päätöksestä oli kyse. Näin laadittua asiakirjaa ei ollut nimetty pöytäkirjaksi eikä pöytäkirjanotteeksi eikä sitä ollut todistettu oikeaksi. Kirjeessään vs. ylilääkäri oli kuitenkin viitannut hallituksen myöhemmin tekemään päätökseen, joka oli ollut sisällöltään erilainen. Sama päivämäärä oli merkitty muiden asian käsittelypäivämäärien lisäksi asiakirjan etusivulle. Kirjeestä oli mahdollista saada se käsitys, että liitettä käytettiin todisteena hallituksen myöhemmin tekemästä päätöksestä.

Apulaisoikeuskansleri on päätöksessään todennut, että viranomaisten laatimat asiakirjat nauttivat julkista luotettavuutta. Tämä edellytti, ettei asiakirjoja laadita tai yhdistellä siten, että syntyi vaikutelma alkuperäisestä asiakirjasta tai sen jäljennöksestä. Tämän vuoksi vs. ylilääkäriä vastaisen varalle huomautettiin hänen menettelynsä virheellisyydestä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.