09.05.1995

Kaupanvahvistusmenettely - Kansliahenkilökunnan käyttäminen - Virkansa puolesta toimivat kaupanvahvistajat - Oikeusministeriön hallinnonala

Lähinnä oikeusministeriön hallinnonalalla virkansa puolesta julkisina kaupanvahvistajina toimivien menettely

Oikeuskansleri on todennut, että ilmeisesti pitkään jatkuneen käytännön mukaan virkansa puolesta kaupanvahvistajina toimivat virkamiehet ovat saattaneet käyttää kansliahenkilökuntaa kaupanvahvistamiseen liittyvien ilmoitusten laatimiseen ja lähettämiseen. Menettelyä ei voida pitää lainvastaisena, mutta jos kaupanvahvistajalle kertyy puheena olevia tehtäviä runsaasti, se vaikuttaa kansliahenkilökunnan työmäärää lisäävästi. Tällöin asianmukaisempaa olisi menetellä niin, että kaupanvahvistaja itse huolehtii kaupanvahvistamiseen liittyvien ilmoitusten laatimisesta ja lähettämisestä. 1.1.1997 voimaan tulevan uuden maakaaren mukaan virkansa puolesta toimivat kaupanvahvistajat tilittävät palkkion valtiolle tai kunnalle, jolloin kaupanvahvistajan tehtävät on katsottava virkatehtäviksi.

Asianmukaisena ei voida oikeuskanslerin mielestä pitää kuitenkaan sitä, että jotkut kaupunginviskaalit olisivat ryhtyneet aktiivisesti sivuansioiden toivossa haalimaan itselleen kaupanvahvistamistehtäviä.

Oikeuskansleri on todennut, että hallinnonalallaan oikeusministeriö viime kädessä vastaa, ottaen huomioon eduskunnan vuosittaisen talousarvion puitteissa myöntämät määrärahat, siitä, että sen alaisilla virastoilla on riittävät voimanvarat suoriutua asianmukaisesti tehtävistään.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.