08.05.1995

Ulosotto - Lainsäädäntöaloite - Kiinteistön pakkohuutokauppa

Menettely ilmeiseen alihintaan tapahtuneen kiinteistön pakkohuutokaupan johdosta

Nimismies oli myynyt kiinteistön julkisella pakkohuutokaupalla sen käypää arvoa olennaisesti alhaisemmalla hinnalla. Pakkohuutokaupassa oli tehty vain yksi tarjous, paikallisen nimismiespiirin konstaapelin toimesta, eikä pakkohuutokauppaa hakeneen pankin edustaja ollut ollut paikalla. Pakkohuutokauppa oli saanut lainvoiman.

Oikeusministeriö on apulaisoikeuskanslerin pyynnöstä asiassa antamassaan lausunnossa arvioinut, että ulosottomiehen toimintaa saatettiin lopputuloksen kohtuuttomuuden vuoksi yleiseltä kannalta arvostella. Tapauksessa olisi voitu ottamalla yhteyttä ulosoton hakijaan pyrkiä välttämään kohtuuton lopputulos. Apulaisoikeuskansleri on todennut, että seuraus ei niinkään johtunut ulosottomiehen menettelystä kuin vanhentuneesta lainsäädännöstä. Ulosottomies ei ollut toiminut asiassa lainvastaisesti. Ulosottolakiin on sittemmin lisätty säännökset selvään alihintaan tapahtuvien kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden pakkohuutokauppojen estämisestä (551/95).

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.