21.03.1995

Haasteaikojen porrastaminen

Huomion kiinnittäminen haasteaikojen porrastamiseen

Kaupunginviskaali oli haastanut kaikkien juttujen asianosaiset samalle kellonajalle. Puheena olevaa syyttäjää lukuunottamatta kaupunginviskaalinvirastossa oli noudatettu tuntijakoon perustuvaa haastamiskäytäntöä. Oikeuskansleri on ratkaisussaan kiinnittänyt kaupunginviskaalin huomiota siihen, mitä hän oli syyttäjistön neuvottelupäivien yhteydessä sekä Syyttäjäsanomissa esitetyissä kannanotoissaan ja kirjeessään hovioikeuksien presidenteille haastamisen porrastamisen merkityksestä oikeusturvan saamisen edellytysten parantamiseksi lausunut.

Lisäksi oikeuskansleri on ratkaisussaan tähdentänyt yli neljäsataa vuotta vanhoihin tuomarinohjeisiin sisältyvää periaatetta, jonka mukaan tuomarin pitää sävyisästi puhutella niitä, jotka tulevat oikeuden eteen. Periaate on tietysti voimassa myös nykyoikeudessa.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.