10.03.1995

Asiakirjojen julkisuus - Tietojen antaminen syytteestä - Syyttäjän toimenpiteet

Syyttäjän toimenpiteiden julkistaminen

Syyttäjä oli kahdeksan vastaajan osalta seitsemästä eri talousrikoksesta laatimissaan syyttämättäjättämispäätöksissä kertonut nostavansa syytteen kirjanpitorikoksesta kahta muuta samassa esitutkinnassa kuulusteltua henkilöä vastaan. Näin syytteet oli saatettu ainakin syyttämättä jätettyjen tietoon. Sanomalehden toimittaja oli ilmeisesti syyttämättäjättämispäätöksistä saanut tiedon syytteen nostamisesta. Sanomalehti oli julkaissut syytteitä koskevan uutisen, jossa syytteeseen asetettavat henkilöt oli mainittu nimeltä, ennen kuin heidät oli haastettu vastaajiksi.

Syyttäjänä toimineen nimismiehen huomiota kiinnitetty syyttäjän toimenpiteiden julkistamista koskeviin periaatteisiin. Nimismies olisi voinut huolehtia syytteeseen asetettaville henkilöille tiedottamisesta haastattamalla heidät oikeudenkäyntiin ennen syyttämättäjättämispäätösten postittamista taikka perustella syyttämättäjättämispäätökset siten, ettei perusteluissa olisi ilmoitettu syytteiden nostamisesta heitä vastaan. Se ei ollut ollut syyttämättäjättämisratkaisujen perustelujen sisältö huomioon ottaen tarpeellista. Näin olisi voitu välttyä siltä, että rikoksesta epäilty sai tiedon häntä vastaan nostettavasta syytteestä lehdistön välityksellä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.