15.02.1995

Virallinen syyttäjä - Esteellisyys - Yhteisöjäävi

Syyttäjän esteellisyydestä

Syyttäjänä toimineelle nimismiehelle annettu huomautus virkavelvollisuuksien vastaisesta menettelystä ja samalla kiinnitetty hänen huomiotaan virallisen syyttäjän toiminnassa noudatettaviin esteellisyyttä koskeviin periaatteisiin erityisesti sen luottamuksen kannalta, jota syyteharkinnan ja oikeudenkäynnin puolueettomuudelta edellytetään.

Nimismies oli säästöpankin hallituksen jäsenenä osallistunut lainojen myöntämiseen eräälle yhtiölle. Yhtiön mentyä konkurssiin säästöpankki oli ollut sen merkittävä velkoja. Sanotusta säästöpankista ja kahdesta muusta pankista oli sittemmin muodostettu uusi pankki. Nimismies oli kuulunut sen hallintoneuvostoon saadessaan virallisena syyttäjänä yhtiön konkurssiin liittyviä rikoksia koskevan asian syyteharkintaansa. Konkurssirikoksilla oli loukattu yhtiön velkojien etua. Nimismies oli suorittanut asiassa syyteharkinnan ja ajanut syytettä jutun ensimmäisissä käsittelyissä. Viranomaistoiminnan perusperiaatteisiin kuuluu, ettei virkamies käsittele asiaa esteellisenä. Luottamus nimismiehen puolueettomuuteen toimia virallisena syyttäjänä puheena olevassa asiassa oli vaarantunut. Tämän vuoksi hänen ei olisi tullut suorittaa asiassa syyteharkintaa eikä ajaa syytettä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.