25.01.1995

Seuraamusluonteinen syyttämättäjättämispäätös - Tuottamuksellinen virkavelvollisuuden rikkominen - Syyllisyyttä koskeva ratkaisu

Seuraamusluonteinen syyttämättäjättämispäätös

Lääninsyyttäjä oli syyttämättäjättämispäätöksessään katsonut vankilan johtajan syyllistyneen tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen, mutta jättänyt syytteen nostamatta, koska virheellistä menettelyä oli kokonaisuutena arvioiden pidettävä vähäisenä.

Tapauksessa oli ollut erimielisyyttä siitä, oliko vankilassa olevan tuomitun oleskelupaikkakunta se vankilapaikkakunta, jossa hän tosiasiallisesti on vai se vankilapaikkakunta, jossa hän on kirjoilla. Asia oli ollut tulkinnanvarainen ja vankilan johtaja oli menetellyt vankeinhoito-osaston antamien ohjeiden mukaisesti. Apulaisoikeuskansleri on katsonut, ettei vankilan johtaja toimimalla vankeinhoito-osaston antamien ohjeiden mukaan ollut rikkonut virkavelvollisuuttaan eikä syyllistynyt tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Oikeuskanslerin syyttäjille ja vankeinhoito-osaston vankeinhoitoviranomaisille antamien ohjeiden mukaan yhteisen vankeusrangaistuksen määrääminen täytäntöönpanovaiheessa edellyttää hyvää yhteistyötä syyttäjän, vankeinhoitoviranomaisten ja tuomioistuimen välillä. Korostettu tällaisen, mieluummin jo etukäteen tapahtuvan molemminpuoleisen yhteistyön merkitystä.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.