28.11.1994

Asiatietojen oikeellisuus - Hallituksen esitys - Perämeren kansallispuisto

Hallituksen esityksen asiasisällön oikeellisuusvaatimus

Ympäristöministeriöstä esitellyssä hallituksen esityksessä lausuttiin, että Perämeren kansallispuistoa koskevan lakiehdotuksen liitteenä olevassa kartassa kansallispuistoalueeksi suunnitellulla alueella oli valtion omistamaa vesialuetta 20 400 hehtaaria Kemin ja Tornion kaupunkien alueilla. Ennen esityksen antamista eduskunnalle oli vireille tullut yleisen vesialueen ja kylien vesialueen välinen rajankäyntitoimitus Tornion kaupungin alueella ja asia oli parhaillaan vireillä maaoikeudessa. Erimielisyys koski noin 5 000 hehtaarin suuruista vesialuetta. Eduskunnan laki- ja talousvaliokunta oli muuttanut esitystä siten, että kansallispuistoalueeseen kuului vesialuetta 15 400 hehtaaria. Sittemmin korkein oikeus katsoi, ettei Tornion kaupungin alueella Perämeressä ollut lainkaan yleistä vesialuetta.

Sen johdosta on todettu, että hallituksen esityksiä valmisteltaessa ja esiteltäessä on ensi arvoisen tärkeää, että esityksen perusteena olevat tosiasiatiedot pitävät paikkansa. Valtioneuvoston jäsenten ja tasavallan presidentin tulee voida luottaa niihin tietoihin, joita heille esityksen antamiseen liittyvää harkintaa varten annetaan.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.