26.10.1994

Kattomuodon muutoslupa - Katon ulottaminen naapuritontin puolelle - Rakennusvalvonta-asia - Vahingonkorvaus tai tontinvuokran alennus

Rakentamisasioiden käsittelyssä tapahtuneesta virheestä johtuvat mahdolliset seuraamukset

Rakennusvalvontaviraston päällikkö oli myöntänyt luvan harjakaton muuttamiseksi aumakatoksi. Muutos toteutettiin niin, että uuden katon päätyräystään yläreuna ulottui naapuritontin puolelle noin 0,50 m. Entinen katto ulottui noin 0,30 metriä. Loppukatselmuksessa ei huomattu lisäylitystä. Kaupunginhallitus hylkäsi naapuritontin haltijan tontinvuokran alentamishakemuksen, joka perustui ylitykseen ja kattomuodon muutoksesta aiheutuvaan veden ja lumen putoamisesta johtuvaan haittaan. Kantelua käsiteltäessä on todettu, että ylitys lisäyksineen rajoittaa naapuritontin käyttöä ja että kattomuodon muutoksesta johtuen ei voida pitää poissuljettuna sitä, että haittaa - ainakin ajoittain - aiheutuu veden ja lumen putoamisen johdosta naapuritontille.

Rakennusvalvontaviraston huomiota kiinnitetty rakentamista koskevien lupa- ja valvonta-asioiden käsittelyssä vaadittavaan tarkkuuteen. Samalla on todettu, että naapuritontin omistaja voi omalla vastuullaan hakea rajoituksesta ja haitasta johtuen vahingonkorvausta. On myös todettu, että kaupunginhallitus, joka oli käsitellyt aikaisemman hakemuksen osin virheellisin taustatiedoin, voi käsitellä asian uudelleen.

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.