14.10.1994

Käräjäoikeus - Laamanni - Oikeuskansleri

Käräjäoikeuden laamannin valvontavelvollisuudesta

Oikeuskanslerin tuomioistuimiin kohdistaman laillisuusvalvonnan nojalla toimitetussa tarkastuksessa oli kihlakunnanoikeuden päätöksessä todettu virhe. Tämän johdosta oikeuskanslerinvirastoon oli pyydetty käräjäoikeuden kansliasta varsinaisasiainpöytäkirjan lyhennysjäljennös sanotussa jutussa. Kanslian toimistovirkailija oli lähettänyt lyhennysjäljennöksen lunastettavaksi postiennakolla. Hallitusmuodossa oikeuskanslerille säädetystä valvontatehtävästä kuitenkin johtuu, että sen hoitamiseksi toimitettavien asiakirjojen ja annettavan virka-avun tulee ilman nimenomaista säännöstäkin olla maksutonta.

Käräjäoikeuslain 1 §:n 3 momentin mukaan käräjäoikeuden laamanni on hallintoasioissa viraston päällikkö. Käräjäoikeuden työjärjestyksen mukaan laamanni oli velvollinen valvomaan käräjäoikeuden osalta, että asiat käsitellään huolellisesti ja nopeasti. Tässä asemassaan laamanni on vastuussa muun ohella siitä, että viraston oikeudellista koulutusta vailla olevalla henkilökunnalla on asianmukaiset ohjeet työntekoa varten. Erityisesti tämä pitää paikkansa silloin, kun virastoon otetaan henkilö vain lyhyeksi aikaa. Käräjäoikeuden laamannin huomiota kiinnitetty mainittuihin velvollisuuksiin.

KäräjäoikeusL 1 § 3 mom
Kuusamon käräjäoikeuden työjärjestys 7 kohta

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.