29.07.1994

Suomen - Akatemia - Esteellisyys

Viranhaussa vallinneen kilpailutilanteen merkitys esteellisyysarvioinnissa

Suomen Akatemian yhteiskuntatieteellisen toimikunnan jäsen oli antanut lausunnon toimikunnalle tehdystä hakemuksesta, vaikka sekä lausunnon antaja että hakemuksen tekijä olivat samanaikaisesti olleet kilpahakijoina erääseen avoinna olevaan professorinvirkaan.

Kilpahakutilanteen perusteella voitiin herättää epäilys, olisiko luottamus lausunnonantajan puolueettomuuteen lausuntoa annettaessa vaarantunut hallintomenettelylain 10 §:n 1 momentin 6 kohdassa tarkoitetulla tavalla. Kysymystä oli pidettävä tulkinnanvaraisena. Lausunnonantajan itsensä velvollisuutena oli ollut arvioida, oliko hän esteellinen antamaan sanotun lausunnon. Tällöin hän olisi voinut päätyä myös siihen, että hän olisi pidättäytynyt lausunnon antamisesta. Apulaisoikeuskansleri kiinnittänyt lausunnon antajan huomiota esteellisyyssäännösten merkitykseen tämänkaltaisissa tilanteissa.

HallintomenettelyL 10 § 1 mom 6 k

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.