01.06.1994

Suomen - Pankki - Rahan liikkeeseen laskeminen - Tasapuolisuus

Kysymys tasapuolisuuden toteutumisesta juhlarahan liikkeeseen laskemisessa

Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlan johdosta lyödyn kultaisen 1 000 markan juhlarahan laski liikkeeseen Suomen Pankki. Juhlarahojen liikkeeseen laskemisessa noudatettavista menettelytavoista ei ollut nimenomaisia säädöksiä. Kun juhlarahan painos oli rajoitettu, Suomen Pankki oli hallitusmuodon 5 §:ssä ilmaistun yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti velvollinen huolehtimaan siitä, että juhlarahaa liikkeeseen laskettaessa noudatettiin rahasta kiinnostuneiden kesken mahdollisimman suurta tasapuolisuutta.

Suomen Pankki oli laatinut juhlarahan ennakkovarausehdot, joissa oli ilmeisen selvästi pyritty huolehtimaan tasapuolisuuden toteutumisesta siinä määrin kuin se oli mahdollista.

Ennakkovarauksen alettua oli kuitenkin selvästi ilmennyt, että asiaa Suomen Pankissa suunniteltaessa ei ollut riittävässä määrin ennakoitu juhlarahaan kohdistuvan kysynnän suuruutta. Tämän arviointivirheen seurauksena ennakkovaraustoiminta ei ollut sujunut suunnitellulla tavalla. Tasapuolisuus rahasta kiinnostuneiden kesken ei ollut voinut täysin toteutua ennakkovarausehdoissa tarkoitetulla tavalla.

RahaL 7 §
A Suomen itsenäisyyden 75-vuotisjuhlan johdosta lyötävistä juhlarahoista

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.