17.05.1994

Apteekkarin lunastamisvelvollisuus - Lääkevarasto - Hävittämisvastuu

Apteekkarin lunastamisvelvollisuuden piiriin kuulumattomien aineiden hävittämisvastuusta

Kantelukirjoituksessa on kysymys muun ohella siitä, että lääkelain mukainen uuden apteekkarin lunastamisvelvollisuus on ratkaisevasti suppeampi kuin mitä se oli apteekkilaitoksesta annetun lain nojalla. Lunastamisvelvollisuuden piirin kuuluu nyt ainostaan apteekin lääkevarasto. Kumotun apteekkilaitoksesta annetun lain nojalla siihen kuuluivat koko apteekin tavaravarasto ja kalusto. Kantelukirjoituksen mukaan lunastamisvelvollisuus tulisi saattaa entiselleen.

Apulaisoikeuskansleri on kantelun johdosta antamassaan ratkaisussa todennut, että lääkelain mukainen uuden apteekkarin lunastamisvelvollisuus on riittävä. Jos lunastettavaan lääkevarastoon kuulumattomien valmisteiden ja aineiden osalta ei ole muuta sovittu, vastuu niiden hävittämisestä on vanhalla apteekkarilla ja viimekädessä lääkelaitoksella. Sen tuli tässä tapauksessa huolehtia siitä, että apteekkarin vaihdoksen yhteydessä lunastettuun lääkevarastoon kuulumattomat valmisteet ja aineet asianmukaisella tavalla hävitetään. Mikäli näin ei tapahdu, lääkelaitos voi tarvittaessa kääntyä toimivaltaisen viranomaisen puoleen.

LääkeL 47 §
L apteekkilaitoksesta 7 §

Finlex ® on oikeusministeriön omistama oikeudellisen aineiston julkinen ja maksuton Internet-palvelu.
Finlexin sisällön tuottaa ja sitä ylläpitää Edita Publishing Oy. Oikeusministeriö tai Edita eivät vastaa tietokantojen sisällössä mahdollisesti esiintyvistä virheistä, niiden käytöstä käyttäjälle aiheutuvista välittömistä tai välillisistä vahingoista tai Internet-tietoverkossa esiintyvistä käyttökatkoista tai muista häiriöistä.